Hořicko - Speciality regionu - Hořické trubičky ochrání EU Úterý 17. října 2017 
Hořicko
 Aktuality
 Ankety >>>
 Ekonomika
 Fotogalerie >>>
 Historie >>>
 Kultura >>>
 Obce Hořicka >>>
 Přiroda
 Rozhovory >>>
 Sociální služby >>>
 Speciality regionu
 Sport >>>
 Školy >>>
 Úřady >>>
 Volný čas >>>
 Zdravotnictví >>>


JÍDELNÍČKY
Napište nám
Kontakt
info@horicko.cz
Provozovatel www.horicko.cz
Prodejní akce

Reklama
Máme pro vás tip na skvělý dárek za vysvědčení, který vaše peněženka ve zdraví přežije:
počítačovou hru na CD/DVD v originálním obalu za neuvěřitelných 49,- Kč.

www.HORICKO.cz
stáhnout
[CNW:Counter]
2.9.2007 - MF Dnes 1.9.2007
Hořické trubičky ochrání EU

Hořické trubičky a lomnické suchary získaly oficiálně ochranné známky Evropské unie. Informovala o tom Evropská komise, která je zařadila na seznam dalších podobných výrobků čítající už zhruba 800 položek.

Oba výrobky získaly takzvané chráněné zeměpisné označení (PGI), které spolu s další známkou -tradiční zaručenou specialitou (TSG) - zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti.

Proti registraci tradičních sucharů, které se vyrábějí v Lomnici nad Popelkou na východě Čech, nikdo neměl žádné námitky. V případě trubiček z Hořic se o udělení ochranné známky už vědělo, ale čekalo se na oficiální zařazení do unijního seznamu. Výrobci trubiček z Hořic a blízkého okolí udělení ochranné známky uvítali.

„Předpokládáme, že to hořické trubičky zviditelní a evropské známky také pomohou při další prezentaci našich výrobků,“ řekl Dušan Šeps ze společnosti Pravé hořické trubičky. Hořické trubičky jsou stočené ze dvou sladkých oplatek, podle legendy se recept do Hořic dostal v roce 1812 od kuchaře Napoleonovy armády, která se vracela z tažení do Ruska. O známost trubiček se postaral na přelomu 19. a 20. století podnikavý cukrář Karel Kofránek, který výrobu trubiček zdokonalil. O registraci lomnických sucharů požádalo loni sdružení jejich výrobců, které zastupuje tři místní producenty. Jejich reprezentantem je společnost J. Jína 1810, která od jara vyrábí v Košťálově suchary podle tradiční receptury vytvořené živnostníkem Michalem Jínou před bezmála 200 lety.


Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj