Hořicko - Obce Hořicka - Hořice - Jablka k degustaci byla letos menší Sobota 21. července 2018 
Obce Hořicka
 Regiony na Hořicku >>>
 Za hranicemi Hořicka >>>
 Po kom se jmenují ulice Hořicka? >>>
 Bašnice - www
 Bezník
 Bílsko
 Bílsko - www
 Boháňka
 Boháňka - www
 Borek
 Březovice
 Bříšťany
 Cerekvice nad Bystřicí
 Červená Třemešná
 Červená Třemešná www
 Cerekvice n.B.- www
 Chodovice
 Chomutice
 Chomutice - www
 Chroustov
 Chvalina
 Dachovy
 Dobeš
 Dobrá Voda
 Dobrá Voda - www
 Holovousy
 Holovousy - www
 Hořice
 Hořice MěÚ - www
 Jeníkov
 Jeřice
 Konecchlumí
 Lázně Bělohrad - Anenské lázně
 Lázně Bělohrad MěÚ
 Lázně Bělohrad
 Lískovice
 Lískovice - www
 Miletín
 Miletín - www
 Milovice
 Milovice camping
 Mlázovice
 Mlázovice - www
 Nový Bydžov
 Nechanice
 Nechanice - www
 Nová Paka - www
 Nová Paka
 Ostroměř
 Ostroměř - www
 Pecka
 Pecka - www
 Petrovičky
 Podhorní Újezd - Vojice
 Podhorní Újezd - Vojice - www
 Polšť
 Rašín - www
 Rohoznice s Horkami a Polákovem( Polštěm)
 Sobčice
 Sobčice - www
 Sukorady - www
 Třebnouševes
 Třebovětice
 Úhlejov
 Úhlejov - www
 Želejov


JÍDELNÍČKY
Napište nám
Kontakt
info@horicko.cz
Provozovatel www.horicko.cz
Prodejní akce

Reklama
Máme pro vás tip na skvělý dárek za vysvědčení, který vaše peněženka ve zdraví přežije:
počítačovou hru na CD/DVD v originálním obalu za neuvěřitelných 49,- Kč.

www.HORICKO.cz
stáhnout
[CNW:Counter]
Jablka k degustaci byla letos menší

Čtyřicátý sedmý ročník celostátní degustace jablek se uskutečnil ve středu v Kulturním domě Koruna. Pro odbornou i laickou veřejnost z řad pěstitelů, zahrádkářů, státní správy i odborných zahradnických škol ho připravili organizátoři z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích.

Celkem bylo představeno čtyřiačtyřicet odrůd jablek, z nichž více než polovina byla vyšlechtěna v České republice a u jedenácti vzorků se jedná o jejich premiéru. Degustátoři, kterých byl plný sál domu Koruna, hodnotili vzorky jablek na základě devítibodové stupnice podle vůně, charakteru slupky, konzistence dužniny, šťavnatosti, chuti a celkového dojmu.

„Holovouský výzkumný institut uchovává genofondy více než 1200 odrůd jablek, kromě teplomilných – ty má na starost Zahradnická fakulta v Lednici. V poslední době je možné zaznamenat stoupající popularitu starých českých odrůd ovoce, v poměru se zájmem o novější odrůdy jablek je ale prodej minimální – i kvůli chuti," vysvětlil jeden z hlavních organizátorů degustace jablek a zároveň odborný pracovník holovouského institutu František Paprštein.

Staročeská jablka mají totiž často specifickou chuť – například boskoopské jablko je výrazně kyselé. Svou oblibu si ale udržuje, zvlášť v Německu. Cílem šlechtitelského institutu je vyvíjet odrůdy ovoce, které uspějí u konzumentů. Dostat nově vyšlechtěnou odrůdu na trh je ale dlouhodobou záležitostí.

„Například dnes oblíbená odrůda pinanova byla vyšlechtěna před pětatřiceti lety a na trh se ji podařilo dostat teprve před deseti," přiblížil František Paprštein.

Setkání degustátorů zahájil ředitel Ovocnářského výzkumného institutu v Holovousích Jaroslav Vácha, pravidla ochutnávky připomněl František Paprštein s dodatkem, že jablka jsou bohužel menší kvůli loňskému extrémnímu suchu.

Autor: Věra Kociánová, zdroj: http://jicinsky.denik.cz