Hořicko - Obce Hořicka - Lázně Bělohrad - Nový český rekord: nejdelší šunková roláda z lázní Sobota 21. prosince 2024 
Obce Hořicka
 Regiony na Hořicku >>>
 Za hranicemi Hořicka >>>
 Po kom se jmenují ulice Hořicka? >>>
 Bašnice - www
 Bezník
 Bílsko
 Bílsko - www
 Boháňka
 Boháňka - www
 Borek
 Březovice
 Bříšťany
 Cerekvice nad Bystřicí
 Červená Třemešná
 Červená Třemešná www
 Cerekvice n.B.- www
 Chodovice
 Chomutice
 Chomutice - www
 Chroustov
 Chvalina
 Dachovy
 Dobeš
 Dobrá Voda
 Dvůr Králové
 Dobrá Voda - www
 Holovousy
 Holovousy - www
 Hořice
 Hořice MěÚ - www
 Jeníkov
 Jeřice
 Konecchlumí
 Lázně Bělohrad - Anenské lázně
 Lázně Bělohrad MěÚ
 Lázně Bělohrad
 Lískovice
 Lískovice - www
 Lukavec
 Miletín
 Miletín - www
 Milovice
 Milovice camping
 Mlázovice
 Mlázovice - www
 Nový Bydžov
 Nechanice
 Nechanice - www
 Nová Paka - www
 Nová Paka
 Ostroměř
 Ostroměř - www
 Pecka
 Pecka - www
 Petrovičky
 Podhorní Újezd - Vojice
 Podhorní Újezd - Vojice - www
 Polšť
 Rašín - www
 Rohoznice s Horkami a Polákovem( Polštěm)
 Sobčice
 Sobčice - www
 Sukorady - www
 Tetín
 Třebnouševes
 Třebovětice
 Úhlejov
 Úhlejov - www
 Želejov


JÍDELNÍČKY
Napište nám
Kontakt
info@horicko.cz
Provozovatel www.horicko.cz
Prodejní akce

Reklama
Máme pro vás tip na skvělý dárek za vysvědčení, který vaše peněženka ve zdraví přežije:
počítačovou hru na CD/DVD v originálním obalu za neuvěřitelných 49,- Kč.

www.HORICKO.cz
stáhnout
[CNW:Counter]
Nový český rekord: nejdelší šunková roláda z lázní

Při sobotním otevření bělohradské lázeňské sezóny v Anenských slatinných lázních byl vytvořen nový český rekord. Šestadvacet kuchařů pod vedením šéfkuchaře Radka Tonara se pokusilo vyrobit nejdelší šunkovou roládu v České republice dlouhou přesně dvacet metrů. Proč zrovna těchto rozměrů vysvětluje šéf realizačního týmu Radek Tonar.

,,Takhle dlouhou roládu prý v celé republice ještě nikdo neudělal. A především nebude napojovaná. Při závěru loňské sezóny jsme vyráběli dvanáctimetrovou, tak snad nám to vyjde. Jinak jsme vzhledem k potřebnému množství surovin netrénovali,“ vysvětluje s troškou nervozity těsně před zahájením pokusu o rekord.

Na dvacet metrů dlouhou roládu „prasklo“ 175 plátků šunky, deset kilogramů pěny z nivy, 5 kg másla, 2 kg taveného sýra, 3 kg špenátu a litr smetany. Dále 3 kg baby karotky, 100 kusů bílků a petrželka.

Po jedenácté hodině se učni Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka pod vedením odborných kuchařů ze slatinných lázní pustili do díla. Nejdříve byly plátky šunky přeloženy přes sebe, poté byla nanesena pěna, ozdobena karotkou, petrželkou a doplněna sekanými bílky.

Poslední nejnáročnější fází bylo rolování. Mistr Tonar měl z této částí největší obavy, ale nakonec vše dopadlo na výbornou. Na výrobu rolády dohlížel Miroslav Marek z agentury Dobrý den a Muzea rekordů Pelhřimov, který vznik nového českého rekordu potvrdil. Prozradil, že v Česku byla před třemi lety sice vytvořena roláda, ale měřila 10 metrů 70 centimetrů a byla sýrová.


Autor: Iva Kovářová