Při sobotním otevření bělohradské lázeňské sezóny v Anenských slatinných lázních byl
vytvořen nový český rekord. Šestadvacet kuchařů pod vedením šéfkuchaře Radka
Tonara se pokusilo vyrobit nejdelší šunkovou roládu v České republice dlouhou
přesně dvacet metrů. Proč zrovna těchto rozměrů vysvětluje šéf realizačního týmu
Radek Tonar.
,,Takhle dlouhou roládu prý v celé republice ještě nikdo neudělal. A především
nebude napojovaná. Při závěru loňské sezóny jsme vyráběli dvanáctimetrovou, tak
snad nám to vyjde. Jinak jsme vzhledem k potřebnému množství surovin
netrénovali,“ vysvětluje s troškou nervozity těsně před zahájením pokusu o
rekord.
Na dvacet metrů dlouhou roládu „prasklo“ 175 plátků šunky, deset kilogramů pěny
z nivy, 5 kg másla, 2 kg taveného sýra, 3 kg špenátu a litr smetany. Dále 3 kg
baby karotky, 100 kusů bílků a petrželka.
Po jedenácté hodině se učni Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka pod
vedením odborných kuchařů ze slatinných lázní pustili do díla. Nejdříve byly
plátky šunky přeloženy přes sebe, poté byla nanesena pěna, ozdobena karotkou,
petrželkou a doplněna sekanými bílky.
Poslední nejnáročnější fází bylo rolování. Mistr Tonar měl z této částí největší
obavy, ale nakonec vše dopadlo na výbornou. Na výrobu rolády dohlížel Miroslav
Marek z agentury Dobrý den a Muzea rekordů Pelhřimov, který vznik nového českého
rekordu potvrdil. Prozradil, že v Česku byla před třemi lety sice vytvořena
roláda, ale měřila 10 metrů 70 centimetrů a byla sýrová.
Autor: Iva Kovářová