Odborník Václav Ludvík za dvaačtyřicet let nepamatuje sady jabloní tak zdecimované mrazem jako v letošním roce.
Nouze o jablka, tak lze lapidárně nazvat současnou situaci v našem regionu v období hlavní sklizně tohoto ovoce. Malvice se neurodily velkopěstitelům, ani drobným farmářům.
Jednatel společnosti Výzkumného ústavu šlechtitelského v Holovousích Václav Ludvík potvrzuje, že skutečně v oblasti Královéhradeckého kraje, a to včetně Jičínska a Hořicka, je velká neúroda jablek z důvodu dlouhotrvajících mrazů začátkem května. Tehdy teploty klesly místy pod minus pět stupňů Celsia. Celonoční nízká teplota poškodila budoucí plody a zbytek zničily kroupy.
„Jablka, která zůstala na stromech, jsou nekvalitní. Je to nestandardní ovoce, určené ke zpracování. Ke konzumaci určitě ne. Ve východočeském regionu je v současnosti méně než poloviční úroda ve srovnání s minulými lety, někde se neurodilo vůbec nic, rovněž v ústavu je velmi špatný rok. Za čtyřicet dva let takovou katastrofu nepamatuji, vždycky některý ovocný druh mrazy přestál, letos bohužel ne,“ konstatuje Václav Ludvík. Potvrzuje informace, že řada drobných pěstitelů musela kvůli „mrazivému“ květnu propustit některé zaměstnance, nebo zvažují prodat techniku, neboť nemají na splátky půjček.
„Některé fyzické osoby, zejména menší pěstitelé, kteří nemají zázemí v živočišné nebo v rostlinné výrobě, jsou na tom letos skutečně velice špatně,“ upozorňuje V. Ludvík.
Důvod k jásotu nemají ani lužanští pěstitelé. Zatím co vloni sklidili 1400 až 1600 tun kvalitních jablek, letos to bude zřejmě pouhých 200 tun.
Jaroslav Vágenknecht z Lužanské zemědělské a.s. sčítá: „Sklízíme necelých dvacet procent z průměru, urodily se jen odrůdy Golden Delicious a Idared, ostatní pouze v opravdu malém množství. Jako by nestačil mráz, jablka poškodily i kroupy, navíc vlivem teplého počasí se špatně vybarvují. Opravdu je to divný rok.“
Stejná situace nastala v Agro Žlunice. Ovocnář Josef Myška doufá, že se podaří sklidit alespoň pět set tun ovoce. Odrůda, která mrazy přestála nejlépe, je Golden Delicious.
Autor: Iva Kovářová