Hořicko - Obce Hořicka - Dobrá Voda - Dobrovodské zelí zraje, nedusají ho nohy, ale stroje Sobota 21. prosince 2024 
Obce Hořicka
 Regiony na Hořicku >>>
 Za hranicemi Hořicka >>>
 Po kom se jmenují ulice Hořicka? >>>
 Bašnice - www
 Bezník
 Bílsko
 Bílsko - www
 Boháňka
 Boháňka - www
 Borek
 Březovice
 Bříšťany
 Cerekvice nad Bystřicí
 Červená Třemešná
 Červená Třemešná www
 Cerekvice n.B.- www
 Chodovice
 Chomutice
 Chomutice - www
 Chroustov
 Chvalina
 Dachovy
 Dobeš
 Dobrá Voda
 Dvůr Králové
 Dobrá Voda - www
 Holovousy
 Holovousy - www
 Hořice
 Hořice MěÚ - www
 Jeníkov
 Jeřice
 Konecchlumí
 Lázně Bělohrad - Anenské lázně
 Lázně Bělohrad MěÚ
 Lázně Bělohrad
 Lískovice
 Lískovice - www
 Lukavec
 Miletín
 Miletín - www
 Milovice
 Milovice camping
 Mlázovice
 Mlázovice - www
 Nový Bydžov
 Nechanice
 Nechanice - www
 Nová Paka - www
 Nová Paka
 Ostroměř
 Ostroměř - www
 Pecka
 Pecka - www
 Petrovičky
 Podhorní Újezd - Vojice
 Podhorní Újezd - Vojice - www
 Polšť
 Rašín - www
 Rohoznice s Horkami a Polákovem( Polštěm)
 Sobčice
 Sobčice - www
 Sukorady - www
 Tetín
 Třebnouševes
 Třebovětice
 Úhlejov
 Úhlejov - www
 Želejov


JÍDELNÍČKY
Napište nám
Kontakt
info@horicko.cz
Provozovatel www.horicko.cz
Prodejní akce

Reklama
Máme pro vás tip na skvělý dárek za vysvědčení, který vaše peněženka ve zdraví přežije:
počítačovou hru na CD/DVD v originálním obalu za neuvěřitelných 49,- Kč.

www.HORICKO.cz
stáhnout
[CNW:Counter]
Dobrovodské zelí zraje, nedusají ho nohy, ale stroje

Zelárna zemědělského podniku v Dobré Vodě šlape v těchto dnech na plný výkon.

Padesát pracovníků, mezi nimiž jsou i studenti z Polska, tu čistí hlávky, odstraňují košťály, a poté už zeleninu pohltí linka na krouhání. „Letos byla úroda zelí průměrná. Pěstujeme ho na třiceti hektarech. V této chvíli máme sklizenu zhruba třetinu plochy," informuje nás vedoucí zelárny Jiří Otčenášek.

Z hlávek tu vznikne 2,5 tisíce tun krouhanky, která zaplní všechny zrací bazény. „Nakrouhané zelí se nasolí, přidá se kmín a navrství se do bazénu, kde je stroj postupně dusá. Po odčerpání přebytečné šťávy se bazén zakryje. Zelí tu pak zraje šest týdnů," popisuje výrobní proces kysané lahůdky šéf provozu.

Ještě než se produkt dostane k zákazníkům, projde analytickým a mikrobiologickým rozborem. Pak už přijde ke slovu balírna. „Zatím se nám nestalo, že by kysané zelí bylo závadné. Pokud by k tomu došlo, putovalo by k průmyslovému zpracování," objasňuje Jiří Otčenášek, který si rád pochutnává na salátech z čerstvého i kysaného zelí. Podotýká, že o dobrovodský produkt je sice na trhu zájem, ale jeho odbytová cena je nižší než vloni.

S vedoucím zelárny řešíme, který výraz používat, zda kruhárna, či krouhárna. „Už jsme se tím také zabývali. Obojí je správné."

Pěstování zelí v Dobré Vodě začalo v roce 1882. Prvním pěstitelem byl Václav Nosek v Dolení Dobré Vodě. V roce 1951 zde byla na výměře 15 ha založena šlechtitelská stanice. K odrůdám zelí příbylo šlechtění okurky Bílské, cibule Alice, česneku Japo i dalších odrůd červeného a malohlávkového zelí Mars a Pluto. O dobrých výsledcích svědčí řada diplomů z výstav u nás i v zahraničí. Roku 1991 byla stanice zrušena.

Autor: Iva Kovářová