Čtyřicátý sedmý ročník celostátní degustace jablek se uskutečnil ve
středu v Kulturním domě Koruna. Pro odbornou i laickou veřejnost z řad
pěstitelů, zahrádkářů, státní správy i odborných zahradnických škol ho
připravili organizátoři z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v
Holovousích.
Celkem bylo představeno čtyřiačtyřicet odrůd jablek, z nichž více než polovina
byla vyšlechtěna v České republice a u jedenácti vzorků se jedná o jejich
premiéru. Degustátoři, kterých byl plný sál domu Koruna, hodnotili vzorky jablek
na základě devítibodové stupnice podle vůně, charakteru slupky, konzistence
dužniny, šťavnatosti, chuti a celkového dojmu.
„Holovouský výzkumný institut uchovává genofondy více než 1200 odrůd jablek,
kromě teplomilných – ty má na starost Zahradnická fakulta v Lednici. V poslední
době je možné zaznamenat stoupající popularitu starých českých odrůd ovoce, v
poměru se zájmem o novější odrůdy jablek je ale prodej minimální – i kvůli
chuti," vysvětlil jeden z hlavních organizátorů degustace jablek a zároveň
odborný pracovník holovouského institutu František Paprštein.
Staročeská jablka mají totiž často specifickou chuť – například boskoopské
jablko je výrazně kyselé. Svou oblibu si ale udržuje, zvlášť v Německu. Cílem
šlechtitelského institutu je vyvíjet odrůdy ovoce, které uspějí u konzumentů.
Dostat nově vyšlechtěnou odrůdu na trh je ale dlouhodobou záležitostí.
„Například dnes oblíbená odrůda pinanova byla vyšlechtěna před pětatřiceti lety
a na trh se ji podařilo dostat teprve před deseti," přiblížil František
Paprštein.
Setkání degustátorů zahájil ředitel Ovocnářského výzkumného institutu v
Holovousích Jaroslav Vácha, pravidla ochutnávky připomněl František Paprštein s
dodatkem, že jablka jsou bohužel menší kvůli loňskému extrémnímu suchu.
Autor: Věra Kociánová, zdroj:
http://jicinsky.denik.cz