Pět želízek v ohni měla novopacká Střední škola gastronomie a služeb na
světové olympiádě kuchařů a cukrářů IKA Erfurt 2016, která se uskutečnila v
pondělí v Německu.
Téměř tři hodiny čekaly cukrářky na vyhlášení výsledků, aby se dozvěděly, že v
obrovské konkurenci kolegů z celého světa dokázaly pro Novou Paku a české
cukrářství vybojovat pět medailí, což znamená, že všechny kompozice, s kterými
se prezentovaly, byly porotou oceněny.
Mistrová Eliška Hebká, která z poslední olympiády přivezla zlato, získala za
svoji práci Co se skrývá ve vašem dortu? stříbro. Další stříbrnou medailí se
ozdobila studentka třetího ročníku Tereza Kalenská s výrobkem Pán nebes a třetím
stříbrem se pyšní Anetka Růžková s prací Pravý pán moří. Kupa roztomilosti
(klubíčko štěňátek) od studentky Vendulky Ducháčové byla oceněna bronzem, stejně
jako secesní hodiny Terezy Kalenské.
Před čtyřmi lety sice přivezli novopačtí tvůrci z olympiády zlato, ale ani za
letošní stříbrnou a bronzovou snůšku se rozhodně nemusí stydět.
„Samozřejmě musím děvčatům poděkovat za vzornou a úspěšnou prezentaci, i když
mnohé pohlížely na zlato, myslím, že i stříbrné a bronzové medaile jsou velkým
úspěchem. Holky mohou být na sebe pyšné," míní ředitel školy Petr Jaroš, který s
týmem do Německa vycestoval. Pět packých kompozic soutěžilo v kategorii D2
cukrářská artistika, kde bylo více jak padesát soutěžních prací.
„Početná výprava přijela z Turecka, nádherné věci prezentovali tvůrci z
Malajsie, Indie, Asie. Náměty se ale často prolínaly, bylo hodně shodných
motivů," přibližuje Petr Jaroš atmosféru ve výstavních prostorách.
„Dokonce jsme se sešli se členy poroty, kteří nás docela šokovali požadovanými
parametry. Pirátská loď měla být například rozlomená symetricky, karikatury
postaviček měly mít menší hlavy. Jejich požadavky nám přišly trošku přitažené za
vlasy, ale děvčata se alespoň poučila. Nakonec od nás odcházeli s ohodnocením –
velice krásné," pokračuje Petr Jaroš.
Soutěžní práce ze světové olympiády v Erfurtu mohou zájemci zhlédnout při
tradičních Vánočních trzích, které se uskuteční 7. až 9. prosince v budově
Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace na Masarykově náměstí a na
prostranství před školou.
Autor: Iva Kovářová, zdroj:
jicinsky.denik.cz